fbpx

Allt om handfatsbyten

Introduktion

Ett handfatsbyte kan verka som en enkel uppgift, men det finns många faktorer att överväga för att säkerställa en korrekt installation och långvarig funktion.Vi kommer i denna artikel utforska hur man byter handfat, om det är möjligt att göra det själv, hur man rensar och håller handfatet i gott skick, och vilken höjd handfatet ska sitta på. Vi kommer också att prata om hur lång tid det tar att byta ett handfat, hur ofta det är nödvändigt, varför det är bra att göra det och varför det kan vara bra att anlita en specialist för att göra detta.

Hur man byter handfat själv

Att byta handfat själv kan vara ett kostnadseffektivt sätt att uppdatera ditt badrum. Följande steg ger en översikt över processen:

 1. Förberedelser: Töm handfatet och rören med vatten.
 2. Borttagning av Gamla Handfatet: Koppla bort avloppsröret och vattenledningar. Låt sedan handfatet lossa från sitt fäste.
 3. Installera Det Nya Handfatet: Koppla tillbaka avloppsröret och vattenledningarna innan du installerar det nya handfatet. Se till att alla anslutningar är täta.

Det är viktigt att använda rätt verktyg och följa instruktionerna som följer med handfatet för att säkerställa en korrekt installation​.

byta handfat

Borde man göra det själv?

Ja, det är möjligt att byta handfat på egen hand, särskilt om du har någon erfarenhet av att arbeta med ventilations- och värmesystem. Men det kräver rätt verktyg och noggrannhet. Här är några faktorer som bör tas i beaktande:

 • Komplexitet: Om ditt badrum har en enkel VVS-konfiguration kan det vara relativt enkelt att byta handfat själv. Men om rördragningen är komplex eller om handfatet är en del av en större enhet som en kommod, kan det vara bättre att anlita en professionell.
 • Verktyg och Material: Se till att du har alla nödvändiga verktyg och material innan du börjar. Detta inkluderar skiftnycklar, tätningsmedel och eventuella reservdelar.
 • Tidsåtgång: Bytet kan ta allt från några timmar till en hel dag beroende på din erfarenhetsnivå och handfatets komplexitet​

Hur man rensar handfat

Att hålla handfatet rent och fritt från blockeringar är avgörande för att det ska fungera under en längre tid. En enkel metod för att rensa ett handfat är följande:

 1. Ta bort synliga föremål: Plocka bort hår och annat skräp från avloppet med en gummihandske.
 2. Använda en sugklocka: För att hjälpa till att lossa blockeringen, placera sugklockan över avloppet och pumpa upp och ner.
 3. Kemisk avloppsrensare: Om sugklockan inte fungerar, använd en kemisk avloppsrensare enligt anvisningarna på förpackningen. Var försiktig och följ säkerhetsanvisningarna.
 4. Spola med varmt vatten: Spola avloppet med varmt vatten för att ta bort eventuella rester.​

Underhållning

Regelbundet underhåll kan förlänga livslängden på ditt handfat och förhindra problem. Här är några tips som du kan följa:

 • Rengöring: Rengör handfatet regelbundet med en mild rengöringsmedel för att förhindra kalkavlagringar och fläckar.
 • Kontrollera för läckor: Inspektera regelbundet under handfatet och runt vattenledningarna för att upptäcka läckor i tid.
 • Undvik att slänga skräp i avloppet: Släng inte hår, matrester eller andra föremål i handfatet. Använd en sil för att fånga upp skräp​
handfat

Vilken höjd ska ett handfat sitta på?

Handfatets höjd är en viktig faktor för både komfort och funktionalitet. Här är några riktlinjer för att bestämma rätt höjd:

 • Standardhöjd: Standardhöjden för ett handfat är vanligtvis mellan 85 och 95 cm från golvet till handfatets ovankant.
 • Anpassning för barn: För barnbadkar kan höjden sänkas till 60-70 cm.
 • Rullstolsanpassning: För rullstolsanvändare bör höjden anpassas till ca 80 cm för att underlätta åtkomst.

Viktiga Punkter att Tänk på

  • Ergonomi: Höjden bör vara bekväm för den som använder handfatet mest.
  • Plats För Blandare: Se till att det finns tillräckligt med utrymme under handfatet för blandare och andra VVS-komponenter.
  • Estetik: Handfatets höjd bör passa in med övriga badrumsinredningar för ett harmoniskt utseende.

Hur lång tid tar ett handfatsbyte?

Tiden det tar att byta ett handfat kan variera beroende på flera faktorer:

 1. Erfarenhet: En erfaren person kan byta ett handfat på 2-3 timmar, medan en nybörjare kan behöva en hel dag.
 2. Komplexitet: Om handfatet är en del av en större enhet som en kommod eller om det finns komplicerade rördragningar, kan det ta längre tid.
 3. Tillgång till verktyg och material: Att ha alla nödvändiga verktyg och material redo kan spara mycket tid.
handfatsbyten

Hur ofta bör man byta handfat?

Även om handfat inte behöver bytas ut lika ofta som andra delar av badrummet, finns det några situationer som kan göra det nödvändigt:

 • Slitage och Skador: Om handfatet visar tecken på sprickor, fläckar eller andra skador kan det vara dags att byta ut det.
 • Uppdatering av Design: Att byta handfat kan vara en del av en större badrumsrenovering för att uppdatera utseendet.
 • Funktionalitet: Om ditt nuvarande handfat inte längre uppfyller dina behov, till exempel på grund av storlek eller placering, kan det vara dags att byta ut det.

Vanligtvis kan ett handfat hålla i många år med rätt underhåll, men det är en bra idé att inspektera det regelbundet för att se till att det fortfarande är i gott skick.

Varför Man Borde Kontakta Specialister

Att byta handfat själv kan spara pengar, men det finns många fördelar med att anlita en specialist:

 1. Expertis och erfarenhet: Professionella rörmokare har den kunskap och erfarenhet som krävs för att utföra jobbet korrekt och effektivt.
 2. Garanti på arbetet: Många VVS-firmor erbjuder garanti på sitt arbete, vilket ger dig extra trygghet.
 3. Säkerhet: Felaktig installation kan leda till läckor och vattenskador. En specialist säkerställer att allt är korrekt installerat.
 4. Tidsbesparing: Att anlita en specialist kan spara tid och besvär, särskilt om du inte är van vid VVS-arbete.

För pålitliga tjänster, överväg att kontakta Säkra Rör.

Sammanfattning

Att byta handfat kan vara en rolig uppgift att göra för att förbättra ditt badrums funktionalitet och estetik. Du kan göra det själv om du har rätt verktyg och lite kunskap, men det finns många fördelar med att anlita en specialist. Här är några viktiga punkter att komma ihåg:

 • Självbyte: Om du väljer att byta handfat själv, se till att du har rätt verktyg och material. Följ en noggrann steg-för-steg guide för att säkerställa att installationen blir korrekt.
 • Rengöring och underhåll: Regelbundet underhåll och rengöring av ditt handfat förlänger dess livslängd och förhindrar problem som läckage och blockeringar.
 • Optimal höjd: Handfatets höjd är viktig för både komfort och funktionalitet. Standardhöjden är vanligtvis mellan 85 och 95 cm från golvet, men det kan anpassas efter behov, som för barn eller rullstolsanvändare.
 • Tidsåtgång: Att byta ett handfat kan ta allt från några timmar till en hel dag beroende på din erfarenhet och handfatets komplexitet.
 • Frekvens för byte: Handfat behöver inte bytas ut så ofta, men om det visar tecken på slitage eller om du vill uppdatera ditt badrums design, kan det vara dags att byta.
 • Anlita specialister: Att anlita en professionell VVS-firma kan spara tid och säkerställa att arbetet utförs korrekt och säkert, med garanti på arbetet.

För att säkerställa att ditt handfat fungerar bra och håller länge är det viktigt att följa instruktionerna för installation, underhåll och rensning, oavsett om du gör jobbet själv eller anlitar en specialist. Du kan få ett badrum som är hållbart och estetiskt tilltalande genom att planera noggrant och följa de bästa praxis.

Scroll to Top